Hypotheek na uw 57e vaak een stuk lager!

Bijna 57 jaar en een hypotheek? Regeren is vooruitzien. Dat geldt zeker als u in de vijftig plus bent en nog plannen heeft om een huis te kopen of uw hypotheek om een andere reden te veranderen of over te sluiten. Hoe dat zit, leggen we u graag uit.

Verhuizen, verduurzamen of verbouwen kunnen allemaal redenen zijn om opnieuw naar de hypotheek te kijken. Wellicht is het mogelijk om deze wensen te realiseren middels een hypotheek. Zo kunt u toch een nieuwe keuken, badkamer of veranda plaatsen, zonder dat u uw spaargeld moet investeren.
Omdat een hypotheek over het algemeen voor een periode van dertig jaar wordt afgesloten, houden banken rekening met uw toekomstige financiën. Uw 57e verjaardag is daarbij een belangrijk moment. Waarom? Omdat u dan ongeveer tien jaar van uw AOW-leeftijd af zit.

Inkomen omlaag
Als u op uw 67e stopt met werken en dus ‘met pensioen’ gaat, daalt meestal uw bruto inkomen. Zeker als u geen of weinig pensioen heeft opgebouwd, is die kans groot. Daar staat tegenover dat u vanaf uw AOW-leeftijd veel minder belasting betaalt (over de eerste € 38.000 aan inkomen). Netto is het verschil in inkomen dus kleiner. Toch is die daling van inkomen voor banken een reden om uw hypotheekaanvraag anders te beoordelen dan wanneer u jonger bent. In veel voorkomende gevallen kan men dus (fors) minder lenen vanaf het 57e levensjaar. Daarom is het verstandig om al voor uw 57e verjaardag met een financieel adviseur eventuele toekomstige wensen te bespreken.

Overwaarde gebruiken
Voor veel mensen blijven er gelukkig voldoende mogelijkheden en alternatieven over. Bijvoorbeeld omdat u overwaarde heeft op uw huidige woning. Dat wil zeggen: uw woning is (veel) meer waard dan er aan hypotheek uitstaat. Bij verkoop kunt u die overwaarde in uw nieuwe huis stoppen, waardoor de nieuwe hypotheek minder hoog hoeft te zijn. Die overwaarde kunt u trouwens ook op andere manieren inzetten. Bijvoorbeeld om uw bestaande woning te verbouwen en/of verduurzamen, zodat het levensloopbestendig wordt. Of door het geld te gebruiken als aanvulling op uw pensioeninkomen. Banken bieden dergelijke opties aan onder verschillende namen, zoals bijvoorbeeld de verzilverhypotheek of de opeethypotheek. 

Vrijblijvend gesprek
Benieuwd wat uw opties zijn m.b.t. een hypotheek? Graag geven wij dit inzicht in een persoonlijk gesprek. Klik hier om een vrijblijvende afspraak te maken

Bron: Levenwonen.nl (stichting Erkend Financieel Adviseur)

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?