Jouw (klein)kind helpen bij het kopen van een woning. Wat zijn de mogelijkheden?

Voor starters is het geen gemakkelijke markt, de huizenmarkt. Sinds 1 januari 2018 mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Dat betekent dat eventuele verbouwingen met eigen geld gefinancierd moeten worden. Je zou niets liever willen dan zien dat jouw kind(eren) of kleinkind(eren) hun dromen waarmaken: een fijn huis waar ze het goed hebben. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden waarmee je jouw kind of kleinkind goed op weg kunt helpen. We zetten dit graag voor je op een rijtje.

Optie 1. Schenken aan uw (klein)kinderen

Eenmalig schenken

De makkelijkste manier om je kind te helpen is door geld te schenken. Als dit tenminste binnen jouw mogelijkheden past. Ouders mogen eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. In 2023 mag je per kind maximaal € 28.947,- schenken. Jouw kind moet het geld gebruiken voor de aankoop of verbouwing van zijn of haar koophuis. Aflossen van de hypotheek of de financiering van een restschuld mag ook. Voorwaarde is wel dat jouw kind of zijn/haar partner tussen de 18 en 40 jaar oud is/zijn. Let op: deze eenmalige vrijstelling verdwijnt in 2024. En is in 2023 al fors verlaagd ten opzichte van 2022.

Jaarlijks schenken

Wil je liever jaarlijks een kleiner bedrag geven? Geen probleem, dat mag tot € 6.035,- (voor kinderen, pleegkinderen en stiefkinderen) belastingvrij in 2023. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als je gescheiden bent. Het maakt niet uit waar dit geld aan wordt uitgegeven. Wil je juist een hoger bedrag schenken? Dan mag dat natuurlijk altijd. Nadeel daarvan is dat je daar schenkbelasting over moet betalen. Meer informatie over het schenken van geld leest u op de website van de Belastingdienst.

Optie 2. Familiehypotheek – geld lenen aan uw kinderen

Kinderen kunnen een deel van het geld dat ze nodig hebben voor hun woning ook bij hun ouders lenen, tegen een bepaalde rente. Voor de ouders heeft dat als voordeel dat ze minder belasting betalen over hun vermogen en meer rente ontvangen dan wanneer het geld op de bank staat. Voor het kind heeft dit als voordeel dat ze meer kunnen lenen tegen lagere maandlasten. De rente is onder bepaalde voorwaarden namelijk fiscaal aftrekbaar, en als de hypotheekrente door de ouders weer (deels) terug geschonken wordt, wordt het geleende bedrag niet meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Belangrijk is wel dat er onderling goede afspraken worden gemaakt en dat je vooraf bekijkt of alles wel fiscaal goed geregeld is, want een klein foutje kan zorgen dat jouw (klein)kinderen hypotheekrenteaftrek mis lopen.

Optie 3. Verhuren aan uw (klein)kind

Tot slot kan je er ook nog verkiezen om zelf het huis te kopen en te verhuren aan je kinderen. Bijkomend voordeel van verhuur is dat deze constructie overzichtelijker is dan een familielening. Er kan niets misgaan met de renteaftrek (want die is er niet) en jouw (klein)kind heeft geen extreem stijgende maandlasten. Nadeel is natuurlijk dat je dan wel de hele woning moet kunnen financieren.

Door jouw (klein)kind te helpen, maakt hij of zij meer kans om dat ene droomhuis te vinden én te kunnen betalen! Wij helpen je graag om alle mogelijkheden inzichtelijk te maken, de kleine (fiscale) lettertjes uit te leggen en alle afspraken goed vast te leggen. 

Neem contact met ons op via 0317-356868 of via [email protected]

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?