Hoe werken schadevrije jaren?

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten bouw je schadevrije jaren op zodra je een auto op jouw naam verzekerd. Wel ontstaat er vaak verwarring over de werking van schadevrije jaren. Want ja, hoe zit dat bij bijvoorbeeld een schade? Wij leggen het je graag uit!

Hoe bouw je schadevrije jaren op en hoe verlies je ze?

De opbouw van schadevrije jaren is vrij simpel. Zodra jij een auto op naam hebt staan en daarbij een autoverzekering hebt afgesloten bouw je per jaar 1 schadevrij jaar op, mits je geen schade claimt. Je bouwt alleen schadevrije jaren op tijdens de looptijd van je verzekering.

Daarbij bouw je schadevrije jaren op per voertuig. Stel je hebt auto A met 10 schadevrije jaren en je koopt voor het eerst in je leven een tweede auto, auto B. De schadevrije jaren die je mag gebruiken voor de nieuwe autoverzekering voor auto B zijn 0. Dat lijkt misschien raar maar als je die wel zou mogen gebruiken en je maakt schade met auto A dan val je daarin terug in schadevrije jaren op de verzekering van zowel auto A als B terwijl je met auto B geen schade hebt gemaakt. Dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn en dus bouw je schadevrije jaren op per voertuig.

Heb je een schade gemaakt die jouw schuld is of is de schade niet te verhalen op een ander? Dan verlies je 5 schadevrije jaren ongeacht de grootte van de schade. Afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je had voor de schade kan er door deze schade een premieverhoging ontstaan. Vraag daarom altijd aan één van de adviseurs hoeveel de premie zal gaan stijgen zodat je dit kan vergelijken met de hoogte van het schadebedrag.

Tot slot worden schadevrije jaren 3 jaar lang bewaard in Roy-Data vanaf het moment dat je de schadevrije jaren niet in gebruik hebt op een autoverzekering. Na deze 3 jaar vervallen ze.

Hoe werkt Roy-Data?

Om er achter te komen hoeveel schadevrije jaren je op jouw naam hebt staan kan je twee dingen doen:

  • Je neemt contact op met jouw huidige autoverzekeraar/tussenpersoon, zij kunnen inzien hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel er eventueel nog beschikbaar zijn.
  • Je vraagt jouw gegevens op bij Roy-Data. Roy-Data is een systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden.

Schadevrije jaren bij een leaseauto

Steeds vaker hebben mensen een leaseauto. Tijdens deze periode bouw je in principe geen schadevrije jaren op op jouw naam. Natuurlijk kan het zo zijn dat je na een tijd de leaseauto weg doet en een nieuwe auto aanschaft. Wil je de schadevrije jaren van je leaseauto meenemen naar de nieuwe auto? Dan kan via een leaseverklaring die je opvraagt bij de leasemaatschappij. Deze toont aan hoe lang je schadevrij hebt gereden. De verzekeraar bepaalt zelf hoeveel schadevrije zij daadwerkelijk toekennen of welke korting zij toepassen.

Meer weten over schadevrije jaren?

Heb je nog vragen met betrekking tot jouw schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0317-356868 of e-mailadres [email protected].

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?