Verbouwen en Hypotheekmogelijkheden in Nederland

Verbouwen is een populaire manier om de waarde van je woning te verhogen maar uiteraard om het woongenot te vergrootten. Of het nu gaat om het toevoegen van een extra slaapkamer, het renoveren van de keuken of het realiseren van een uitbouw, het financieren van deze projecten lijkt vaak een heel obstakel. Gelukkig zijn er in diverse mogelijk om een dergelijke verbouwing te financiering vanuit je hypotheek. In dit artikel bespreken we de belangrijkste opties en aandachtspunten.

Verschillende Hypotheekmogelijkheden voor Verbouwingen

 1. Tweede Hypotheek
  Een tweede hypotheek afsluiten is een veelgebruikte methode om een verbouwing te financieren. Hierbij leen je een extra bedrag bovenop je bestaande hypotheek. Dit bedrag wordt toegevoegd aan de totale hypotheeksom, en je betaalt het af volgens de voorwaarden van deze tweede lening. Het voordeel is dat je vaak een lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet.
 2. Verhogen binnen de bestaande inschrijving
  Vaak wordt de hypotheek bij de notaris voor een hoger bedrag ingeschreven dan de oorspronkelijke hypotheek. Binnen die ruimte is er dan de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen zonder dat je daarvoor opnieuw naar de notaris hoeft.
  Uiteraard moet de verhoging wel te financieren zijn o.b.v. inkomen en de waarde van de woning.
 3. Bouwdepot
  Bij zowel een tweede hypotheek als een verhoging binnen de bestaande hypotheek wordt vaak een bouwdepot gebruikt. Dit is een speciale rekening waaruit de kosten voor de verbouwing direct betaald kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het geleende geld echt aan de verbouwing wordt besteed.
  Dit hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Het in bepaalde situaties kan het ook dat het geld vanuit de verhoging rechtstreeks naar jezelf wordt overgemaakt. Je hebt dan het ‘bouwdepot’ in eigen beheer.
 4. Persoonlijke Lening
  Voor kleinere verbouwingen kan een persoonlijke lening een goede optie zijn.  Je bespaart in deze optie een hoop kosten t.o.v. de verhoging op je hypotheek. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten en advies/bemiddelingskosten die lager liggen.
  Daarentegen zijn de rentes voor een persoonlijke lening aanzienlijk hoger. De looptijd zal ook aanzienlijk korter zijn dan bij een hypotheek. Voordeel is dat sneller van de lening af zult zijn maar dat werkt ook we
 5. Energiebespaarlening Voor duurzame verbouwingen zoals het installeren van zonnepanelen of het verbeteren van isolatie, kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Deze lening biedt vaak gunstige voorwaarden en een lagere rente omdat het gaat om energiebesparende maatregelen.

Belangrijke Overwegingen

 1. Waardevermeerdering Voordat je een verbouwing financiert, is het verstandig om te onderzoeken hoeveel waarde de verbouwing toevoegt aan je woning. Dit kan helpen bij het bepalen of de investering de moeite waard is en kan ook invloed hebben op de hypotheekmogelijkheden.
 2. Kostenraming en Offertes Zorg ervoor dat je een gedetailleerde kostenraming en meerdere offertes van aannemers hebt. Dit geeft een duidelijk beeld van de benodigde financiering en voorkomt onverwachte kosten tijdens de verbouwing.
 3. Hypotheekadviseur Het inschakelen van een hypotheekadviseur kan je helpen om de beste financieringsoptie te vinden. Een adviseur kan je ook informeren over fiscale voordelen, zoals de hypotheekrenteaftrek, die mogelijk van toepassing zijn op je lening.
 4. Vergunningen en Regelgeving Controleer of je voor de geplande verbouwing bouwvergunningen nodig hebt. Dit kan invloed hebben op de tijdslijn en de totale kosten van het project.

Conclusie
Er zijn diverse opties om je gedroomde verbouwing te financieren.
Vaak merken we dan klanten niet bewust zijn van de mogelijkheden die er in hun specifieke situatie.
Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omvang van de verbouwing. Of je nu kiest voor een tweede hypotheek, een verhoging van je huidige hypotheek, een persoonlijke lening of een specifieke lening voor energiebesparing, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en alle opties zorgvuldig te overwegen. Het raadplegen van een hypotheekadviseur kan je helpen om de beste beslissing te nemen en je verbouwingsplannen succesvol te realiseren.

Contact
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via [email protected] of 0317-356868.

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?