Verstandig om nu een huis te kopen?

De vraag die wij vaak krijgen: ‘is het nog wel verstandig om nu een huis te kopen?’
Huizenprijzen lijken alleen maar hoger te worden en de situatie met corona alleen maar onzekerder. Hierbij een aantal punten waarom het juist nu interessant kan zijn om een huis te kopen.


De relatief lage hypotheekrente
Een belangrijk onderdeel bij het aankopen van een woning is de rentestand. Momenteel lijkt de rente weer iets stijgende, maar nog steeds historisch laag. De verwachting is dan ook dat deze zal blijven stijgen. De nu lage rente maakt dat u bij aankoop van een huis lagere maandlasten zult ervaren. Naast de maandelijkse voordelen brengt het ook met zich mee dat u momenteel meer kan lenen op uw huidig inkomen. U mag maar een deel van uw inkomen besteden aan uw woonlasten. Door de lage rente zijn de maandlasten momenteel lager en kunt u daardoor meer lenen. Wel is het zo verstandig om te kijken of de woonlasten ook in de toekomst betaalbaar blijven voor uw situatie. 


De huizenprijzen

De verwachting is dat de komende tijd de huizenprijzen niet zullen dalen volgens economen van de Rabobank. Dat komt door het nog steeds grote tekort aan woningen in Nederland in combinatie met de huidige lage rentestand. 


De huurprijzen

Van alle woningen in Nederland is 42% bestemd voor de verhuur. In de vrije sector stegen de huurprijzen recentelijk nog met 5,2% voor woonhuizen en 6,3% voor appartementen in tegenstelling tot vorig jaar (2020). Een gemiddelde huurwoning kost in Q2 van 2021 €1.112. Door nu een hypotheek aan te gaan kunt u uw bruto maandlasten gedurende de gehele rentevast periode vastzetten. Dit geeft u stabiliteit en zekerheid.


Wat is nou voor u de beste keuze? Wij helpen u graag met het beste advies 
Om te concluderen of het voor uw situatie mogelijk is om een huis te kopen, kijken wij graag naar de persoonlijke situatie, uw wensen en doelstellingen. Hierbij is het belangrijk dat u zowel nu als in de toekomst een verantwoorde hypotheek aan gaat. Daarom zijn wij graag uw adviseur voor nu en in de toekomst.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem contact met ons op en we kijken graag met u mee naar uw situatie! 

Bron: CBS, Rabobank, NVM

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?