Waarom niemand aan pensioen denkt

Waar denk je aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat je denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat je niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

De laatste jaren worden we om de oren geslagen met kortingen op pensioenen, stijging van de AOW-leeftijd en dalende pensioenpremies. Niet iets waar de gemiddelde Nederlander warm van wordt. Sterker nog, het zorgt eerder voor nog meer onverschilligheid over onze oude dag.

Zonde, want pensioen is een fase in het leven die mooi kan zijn. De periode waar je op een prettige manier de laatste decennia van jouw leven beleeft. Dus wél op die tropische stranden, op de fiets of door wat vaker uit te slapen. Het is belangrijk om te zorgen dat jouw pensioen de moeite waarde is.

Waarom doen we zo weinig aan ons pensioen?
Naast de negatieve perceptie is het voor ons brein ook nog eens heel lastig om in actie te komen voor later. Je kent de onderzoeken misschien wel waar u gevraagd wordt te kiezen. 1.000 euro nu of 1.100 euro over één jaar. Wat zou je kiezen?

De grote meerderheid kiest voor 1.000 euro nu. Dit is vergelijkbaar met nu een vakantie boeken of nieuwe auto kopen in plaats van geld opzij zetten voor later. Ons brein gaat voor directe beloning. Dit is logisch, want toen we nog leefden als jager en verzamelaar kozen we altijd voor de directe vangst. We lieten een hert echt niet leven in de hoop dat die later alsnog langskwam, maar dan een stuk dikker, om deze vervolgens met onze pijl en boog te schieten. Deze manier van denken en doen zit nog steeds in ons systeem. Daardoor zetten we dus te weinig geld opzij, want het ligt veel te ver in de toekomst is.

Een andere oorzaak is dat we ons niet kunnen verplaatsen in onze eigen toekomst. Dit voelt bijna alsof je aan de toekomst van iemand anders denkt. Mensen kunnen zich sneller verplaatsen in bijvoorbeeld een bekend persoon dan zijn eigen zelf in de toekomst. Logisch dat we te weinig in beweging komen, want we willen geen dingen voor ‘iemand anders’ doen.

Wat kan je wél doen?
Een manier is om jouw pensioen nu al te beleven. Hoe ziet je oude dag? Beleef het op een manier waarop voorpret ontstaat, zoals met een vakantie. Als je nu al kunt genieten van de tijd die komen gaat, wordt het makkelijker actie te ondernemen. Je bent dan bezig met de reis en minder met de bestemming.

De actie voor pensioen is bijna altijd hetzelfde: je moet geld opbouwen voor later. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een lijfrente, beleggen of het aflossen van de hypotheek. Het doel is hetzelfde: zorgen dat je voldoende vermogen heeft om te genieten in de tijd dat je het ook verdient. Beleggen is een van de belangrijke manieren om vermogen op te bouwen. Toch hoor je bij een minderheid in Nederland als je belegt voor later. De meeste mensen vinden beleggen spannend en beginnen er liever niet aan. Dit is spijtig, want op de lange termijn brengt het je vaak veel profijt.

Wil je meer weten of beleggen voor u wel verstandig is? Laten we dan een gesprek plannen om de mogelijkheden te bespreken en inzicht te krijgen. Onderzoek wijst namelijk uit dat beleggen voor uw toekomst pas succesvol is als je vanuit een plan werkt. Dat plan houdt rekening met jouw leven nu, maar ook in de toekomst.

Heeft u interesse of wilt u een kennismakingsgesprek over beleggen voeren?

Neem contact op met ons op via 0317-356868 of via [email protected]

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?