Welke verzekeringen moet ik afsluiten bij het kopen van een huis?

Het antwoord op de vraag ‘welke verzekeringen heb ik nodig bij het kopen van een huis’ is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een koophuis is een flinke investering die u graag wilt beschermen. Dit doet u door middel van het afsluiten van verschillende verzekeringen. Sommige verplicht en sommige noodzakelijk. Ook zijn er een aantal die simpelweg nuttig zijn. Als onafhankelijk verzekeringsadviseurs adviseren wij u hier graag verder in. 


Verplichte verzekeringen
In de meeste gevallen bent u verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit stelt de geldverstrekker vaak verplicht. De opstalverzekering dekt de schade aan uw woning door bijvoorbeeld brand, storm en waterschade. Zo bent u in staat om de woning weer (deels) te herbouwen nadat één van deze gedekte gebeurtenissen zich onverhoopt heeft voor gedaan.

Daarnaast adviseren wij u ook graag over een inboedel-, rechtsbijstand-, aansprakelijkheid-, reis-, annulering-, buiten de deur- en motorrijtuigenverzekeringen. In de meeste gevallen is het het voordeligst om alle verzekeringen bij één aanbieder onder te brengen. Wij kunnen voor u de beste aanbieder selecteren.

Inkomensverzekeringen
Bij een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert uw verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan uw nabestaanden. Zo zorgt u ervoor dat uw partner en/of kinderen het inkomensverlies kunnen opvangen en kunnen blijven wonen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen of het inkomen aanvullen voor een langere periode. Een ORV is meestal niet meer verplicht vanuit de geldverstrekker, wel is het in de meeste gevallen verstandig om af te sluiten. Alle andere verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel handig lichten we hieronder toe. 

Arbeidsongeschiktheid en werkloosheid
Er zijn verzekeringen die zorgen dat u uw woonlasten kunt blijven betalen wanneer u onverhoopt arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Hiervoor zijn er twee soorten verzekeringen: de inkomensverzekeringen en de maandlasten beschermers.

De maandlastenbeschermers keren een vast bedrag uit bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dit bedrag is dan bedoeld voor het betalen van uw woonlasten. In de meeste gevallen kan een maandlastenbeschermer nooit meer uitkeren dan 125% van de maandlast. Zo kunt u ook een deel van het onderhoud betalen uit deze maandelijkse uitkering maar kunt u niet een oneindig hoog bedrag verzekeren. De verzekering is dus gekoppeld aan uw woonlast.

De inkomensverzekering keert uit nadat u arbeidsongeschikt bent geworden. Deze verzekering vult uw inkomen aan tot bijvoorbeeld 70% van uw huidige inkomen maar maximaal tot 90%. Hierin kunt u een keuze maken. Deze verzekering is dus niet gekoppeld aan uw woning maar aan uw huidig inkomen.

Bij het afsluiten van beide verzekeringen kunt u meerdere keuzes maken. Zo kunt u de uitkering, wachttijd (wanneer start de uitkering), de fiscale aftrekbaarheid van de premie, de looptijd en de beoordelingswijze van uw arbeidsongeschiktheid zelf kiezen. Als onafhankelijk adviseur, helpen wij u graag bij deze keuzes.

Ondernemers
Ook voor ondernemers en ondernemingen kunnen wij u adviseren. Zowel over uw ondernemers inkomen als het verzekeren van uw bedrijfsmiddelen en bedrijfsaansprakelijkheid kunnen wij u adviseren.

Welke verzekering kunt u het beste afsluiten als u een huis koopt? Wij leggen het u graag uit.

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?