Hoge hypotheekrentes: waar doe je goed aan?

Wellicht heeft u al iets gelezen over de woningmarkt en de hypotheekrente. Graag informeren wij u over onze visie op de woningmarkt.

De cijfers rondom de rente

In 2022 hebben we een relatief sterke stijging van de hypotheekrentes meegemaakt.
Stond de rente in januari van 2022 nog onder de 1% voor een hypotheek met (NHG) 10 jaar vast, sloten we het jaar voor die zelfde hypotheek af met een rente net onder de 4%. In een jaartijd dus een stijging van circa 3%!

Zetten we die rente van 4% in historisch perspectief, dan is het weer niet zo schokkend.
Het klinkt lang geleden maar in 2013 vonden we een hypotheekrente van 4% een fantastische deal. Daarbij zijn ook de huizenprijzen in waarde gestegen.

Stijgende huizenprijzen

De afgelopen jaren hebben de prijzen van woningen natuurlijk een recordvlucht omhoog genomen! Door de alsmaar dalende rentes kon het niet op en was overbieden op een woning de norm.
Door de hogere rentes, forse inflatiestijgingen en algehele onrust in de wereld lijkt er een kantelpunt te zijn gekomen. De verkoopprijzen zijn iets gedaald en de koper heeft ruimte om te onderhandelen.

Dit biedt weer kansen voor starters op de woningmarkt! Die hebben helaas niet altijd de luxe om te kunnen overbieden op een woning.

Vooruitziende blik op 2023

Ook wij hebben natuurlijk geen glazenbol, de huizenmarkt voorspellen is dan ook niet mogelijk.
Hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen zal sterk afhankelijk zijn van de inflatie en de oorlog in Oekraïne.

De verwachting is dat de huizenprijzen nog wel iets verder zullen gaan dalen aldus DNB.
Zolang er echter nog meer woningzoekende zijn dan dat er woningen beschikbaar zijn, zal dit geen enorme daling zijn.

Door de onzekere markt besluiten een hoop mensen om hun huidige huis te verbouwen. Benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn en wanneer dit interessant is lees je in onze blog.

Hypotheek advies blijft dus relevant

Juist in deze markt is het voor een ieder belangrijk om zich goed te laten adviseren. Wij kunnen als onafhankelijke adviseur voor u inzichtelijk maken of dat u een woning kunt kopen en welke maandlasten u zult gaan betalen, geheel vrijblijvend en kosteloos.  

U kunt ons bereiken op (0317) 35 68 68 of [email protected]

Wat fijn om u weer terug te zien! Kunnen wij u helpen met uw keuze?